Οι ευεργετικές ιδιότητες
των λουτρών,
μέσα στην πόλη

Πελματογραφία
Πελματογραφία

Πελματογραφία

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΠΟΝΟΣ   ΣΤΑ   ΠΕΛΜΑΤΑ   ΚΑΙ   ΣΤΗΝ   ΠΤΕΡΝΑ

Ο πόνος στα πέλματα και στην πτέρνα είναι μια από τις διαταραχές των κάτω άκρων. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται σε συνδυασμό με κάποιες κινήσεις και μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων κατά τις οποίες καταπονούμε τα πέλματά μας χωρίς να τα προστατεύουμε.

Προβλήματα που συνήθως συναντάμε είναι η άκανθα πτέρνας, η οποία αναπτύσσεται στην περιοχή του πέλματος στο φύμα της πτέρνας. Η κορυφή της άκανθας εισχωρεί στην πελματιαία απονεύρωση και προκαλεί πόνο.

Άλλο πρόβλημα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στο άκρο πόδι. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί έναν παχύ ιστό με επιμήκεις ίνες που προσκολλώνται στο δέρμα. Ξεκινά από το έσω τμήμα του φύματος της πτέρνας και καταλήγει σε πέντε τμήματα ένα για κάθε δάχτυλο. Αιτιολογία είναι η καταπόνηση της πελματιαίας απονεύρωσης συνήθως μετά από άλματα, παρατεταμένη ορθοστασία ή πλατυποδία σε συνδυασμό με παχυσαρκία.
Επιπλέον  ακόμα μια εκδήλωση πόνου στο πέλμα μπορεί να οφείλεται σε πτώση των μεταταρσίων. Κατά τη φώτιση με το σωματικό βάρος φυσιολογικά επιπεδώνεται το ‘‘τόξο των μεταταρσίων’’ και ως εκ τούτου δεν αποτελεί λειτουργικό τόξο. Τα στενά παπούτσια επιδεινώνουν την κατάσταση λόγω της συμπίεσης των μεταταρσίων.

Τενοντίτιδα των τενόντων  των εκτεινόντων μυών προκαλείται συνήθως από στενά υποδήματα και εκδηλώνεται με πόνο στο πάνω μέρος του άκρου ποδός.

Περιοστίτιδα της πτέρνας προκαλεί πόνο στην πτέρνα, ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει με την αύξηση του ύψους του τακουνιού.

Σαν πρόληψη προτείνεται η χρήση αναπαυτικών υποδημάτων, η ελάττωση βάρους, η αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας, η άσκηση για ενίσχυση του μυϊκού συστήματος του άκρου ποδός και η χρήση ορθωτικών πελμάτων.

Τελευταία γίνεται καταγραφή των διαταραχών του πέλματος με τη μέθοδο του πελματογραφήματος, με το οποία αναδεικνύονται και εντοπίζονται τα υπάρχοντα προβλήματα όπου στη συνέχεια κατασκευάζονται ειδικά ορθωτικά πέλματα  ανάλογα με την πάθηση και την ιδιαιτερότητα του πέλματος του κάθε πάσχοντα. Ο πάσχον φορά ειδικά υποδήματα ανάλογα με το νούμερό του. Τα υποδήματα επικοινωνούν με υπολογιστή, ο οποίος καταγράφει τα μηνύματα από τους 500 αισθητήρες του υποδήματος κατά την διάρκεια της βάδισης ή το ανέβασμα σκάλας, την ορθή στάση και γενικά ότι κάνει στην καθημερινότητά του Κατά συνέπεια η καταγραφή είναι πιο αυθεντική με αποτέλεσμα η κατασκευή του ορθωτικού πέλματος να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου. Επιπλέον η πελματογραφία μπορεί να καταγράψει και τις αδυναμίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πελμάτων κατά την διάρκεια της κινητικής ανάλυσης της βάδισης.
Τα πέλματα αυτά χρησιμοποιούνται σε κάθε υπόδημα κατά την άσκηση, την επαγγελματική και καθημερινή δραστηριότητα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά.